GynObs og Fysioterapi

GynObs Fysioterapi til kvinder
Fysioterapi til Kvinder

GynObs Fysioterapi
Fysioterapi til urologisk, gynækologisk og obstetriske problemstillinger. Læs herunder hvad jeg kan hjælpe dig med.

Inkontinens (urin, afføring og luft)
Ca. 50% af alle kvinder oplever på et tidspunkt i livet inkontinens. Tallet er formentlig større, da inkontinens ofte er tabuiseret.
Der findes tre former for inkontinens: urin, afføring (fæces) og luft (flatus).
Urininkontinens deles i 2 kategorier: stress inkontinens (hop, host, grin, nys) og urgency (trangsinkontinens, uimodståelig tissetrang).
Afføringsinkontinens deles i 'ikke at kunne holde på afføring' og urgency (bydende afføringstrang), hvor du ikke når på toilet i tide.
Døjer du med inkontinens?

Så er der flere ting du kan gøre for at bedre eller afhjælpe det. Først og fremmest skal du kortlægge din problemstilling for mig og så skal du have undersøgt din bækkenbund.

Smerter i underlivet
Dette kan være menstruationssmerter, muskelspændinger i underlivet (muskelknuder), endometriose, smerter fra blære, urinleder eller tarmen (forstoppelse) og seksuelle overgreb.
Inden du booker en tid hos mig, er det en god ide at få udelukket anden sygdom hos egen læge eller gynækolog. 

Samlejesmerter
2-20% af kvinder oplever samlejesmerter. Det er et område, der er tabuiseret og derfor kan tallet potentielt være større.
Smerterne kan sidde yderligt i vulva (kønslæberne - både indre og ydre, området omkring skedeindgangen, klitoris samt mellemkødet), i skeden eller dybere i underlivet. Årsager kan være vaginisme, endometriose, tørre slimhinder, indgreb ifbm. fødsel, seksuelle overgreb, gener fra blære, infektioner, allergier etc.
Inden du booker en tid hos mig, er det en god ide at få udelukket anden sygdom hos egen læge eller gynækolog. 

Halebenssmerter
Eller smerter i området omkring halebenet. Ses typisk efter fald/traumer, vanskelige fødsler, eller ved (over)spændt bækkenbund.

Arvæv efter bristning
Der er 4 grader af bristninger, ca. 80% af alle førstegangsfødende får en grad 1 eller 2  og ca. 50% af andengangsfødende. Grad 3 og 4 er mellem 3-17% for førstegangsfødende og 0,2% hos flergangsfødende.
Arvæv kan føles stift, stramt og meget lidt fleksibelt.

Manglende kontakt til underlivet
Knibefunktionen i bækkenbunden er super vigtig for din funktionalitet. Musklerne i bækkenbunden skal spænde, når der er behov for det (ved aktiviteter, øget bugpres ved host, nys, grin mm., ved vandladnings- og afføringstrang hvor det ikke er passende at gøre det) og så skal den kunne slippe igen. Det er både vigtigt, at musklen er hurtig, udholdende, stærk og eftergivelig. 

Nedsynkning af et eller flere underlivsorganer (prolaps)
Tyngdefornemmele er en følelse af, at der sidder noget forneden (som en tampon, der ikke sidder rigtigt - noget der fylder) eller en følelse af spændthed.
Underlivsprolaps/nedsynkning er nedfald af en eller flere underlivsorganer.
Betegnelser for de forskellige nedsynkninger: Cyctocele, rectocele, interocele og uterusprolaps.

50% af alle, der har født vaginalt, har en større eller mindre nedsynkning.
Udover vaginal fødsel kan forstoppelse, hoste, overvægt, nogle bindevævslidelser, arvelighed og kirurgi i bækkenet, som hysterectomi, også være risikofaktorer.
Symptomerne kan være nedsat livskvalitet, fremfaldsfornemmelse, synligt fremfald i skeden, fremmedlegemefornemmelse/bulefornemmelse, tyngde og udfordringer ved samleje. Nogle med cyctocele har også vandladningssymptomer. Ved rectocele kan tømningsbesvær også være et symptom.
Det er din gynækolog, der stiller diagnosen.

Tyngdefornemmelse
Se ovenfor
De to kan høre sammen, men kan også være uafhængige af hinanden.

Efterfødselstjek
Et efterfødselstjek er et tjek af det, du har behov for efter en vaginal fødsel eller kejsersnit.
Det kunne indeholde en GynObs-undersøgelse af din bækkenbund: Musklernes knibefunktion, styrke, udholdenhed og hurtighed. Arvæv, nedsynkning/prolaps (se ovenfor).
Tjek af delte mavemuskler.
Screening af arvæv efter kejsersnit (efter 8 uger)
Måske har du brug for at få grønt lys ifht. fysisk aktivitet.
Det er aldrig for sent at få et efterfødselstjek. Der kan være mange faktorer, der spiller ind ifht., at du ikke får taget hånd om dig selv med en lille baby, så kom når du er klar :)

Fysioterapi
Læs herunder hvad jeg kan hjælpe dig med.

Udfordringer med fertilitet
Antallet af par, der oplever, at det er svært at blive gravid, er stigende. Aktuelt er det næsten hvert 5. par, der har brug for hjælp.
Måske har du endnu ikke stået med en positiv test, måske har du, men har svært ved at gennemføre en graviditet. Du har måske født ved kejsersnit og har svært ved at få flere børn. Din cyklus er uregelmæssig. Du oplever gener fra underlivet i form af lugt, ændret udflåd og rødme, men har ikke svamp, men bakteriel vaginose.
Til undersøgelsen er du i fokus og vi forsøger sammen at kortlægge mulige årsager til dine problemstillinger, da infertilitet sjældent står alene (endometriose, menstruationssmerter, samlejesmerter mm. kan også være problemstillinger).
Den fysioterapeutiske tilgang ønsker at bedre betingelserne for at opnå og gennemføre graviditet via manuel behandling og via øvelsesterapi med afsat i Mojzisova-metoden.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter (bækkenløsning)
Ca. 50% af gravide oplever i løbet af deres graviditet gener eller smerter fra bækkenet. Det er altså helt almindeligt at opleve smerter på et tidspunkt i en graviditet, som udgangspunkt er det ufarligt og forbipasserende.
I bækkenet har du 3 led: symfysen (kønsbenet) foran og sacroiliacaleddene (SI-leddene) bagpå. Smerterne lokaliserer sig til disse: på forsiden kan det trække ud i lysken og op i maven og bagpå kan det være smerter i lænden, der trækker ned i ballerne og måske helt ned i benet.
Oftest opleves smerterne ved vendinger i sengen, stillingskifte, trappegang, de er tiltagende op af dagen og de kan komme, hvis man går, står eller ligger i længere tid.
Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 min. fysisk aktivitet til gravide med moderat intensitet (altså du bliver let forpustet) hver dag. Det er der rigtig mange gode grunde til og en af dem er faktisk, at det kan hjælpe på smerter!
Det kan ofte hjælpe at få vished (hvad er det?), råd og vejledning omkring smerter og håndtering heraf.

Bækkensmerter (iskias, baller, lænd, symfyse, lyske)
Oplever du nogen af de her smerter, kan det være ret invaliderende for din dagligdag, og måske begrænse dig fysisk, socialt og mentalt.
Du behøver ikke at være gravid eller nybagt mor for at have disse gener, book endelig.

Tjek efter kejsersnit
Hver 5. barn i Danmark fødes ved kejsersnit. Det er en stor operation endda på et organ. Rigtig mange kvinder oplever, at de efterfølgende sidder tilbage uden nogen form for information, og med spørgsmål som, hvad så nu? Den fysioterapeutiske tilgang handler først og fremmest om, at du finder ro i dit nervesystem og accepterer dit nye "kropsmap". Arvæv kan opstå efter et kejsersnit og det kan være relevant at arbejde med stræk og bevægelser samt specifikt arvævsbehandling for at bevarer funktionaliteten.

Delte mavemuskler (rectus diastase)
Rectus Diastase (RD) er en helt naturlig deling af dine mavemuskler, der sker under en graviditet, for at baby kan vokse sig stor og stærk. Det er bindevævet imellem dine mavemuskler, der giver sig. Det er altså en afstand mellem dine mavemuskler, der er større end den plejer at være og de færreste kender deres udgangspunkt før en graviditet.
Måske er du bekymret for din mave, din funktionalitet, hvad må du (jeg kan godt afsløre her, at du må det, din krop den kan, og kan den ikke, må du øve dig på det ;)), hvordan du kommer i gang igen, så book en tid.

Udfordringer med ryg, nakke og skuldre
Flere oplever i graviditeten og efter fødsel gener i ryg, nakke og skuldre. Ofte pga. ændret aktivitetsniveau eller forandringer i måden du bruger din krop på - f.eks. mange timers siddende amning.
Et symptom på disse udfordringer kan være hovedpine.
Du behøver ikke at være gravid eller nybagt mor for at have disse gener, book endelig.

(måske har jeg glemt noget, så send mig endelig en mail på cecilie@ditstaerkekvindeliv.dk hvis du har en problemstilling, jeg ikke har nævnt ovenfor og hør om jeg kan hjælpe dig)

Medbring ét lagen og to håndklæder